Concert historie

Onderling Genoegen

Korenconcert


Korenconcert Almkerk Zaterdag 6 mei 2023

Mannenkoor Onderling Genoegen viert jubileum

Begin jaren twintig van de negentiende eeuw viel er voor jonge mannen in eigen dorp niet veel te beleven.
Ze maakten lange werkdagen tussen de grienden en het riet van bijvoorbeeld de Biesbosch of op de ver van de bewoonde wereld gelegen buitenwerken. De heren waren soms wel vier weken van huis.
Na thuiskomst slenterden ze op zaterdagavond wat rond over de dijk, dronken een biertje en legden een kaartje in het dorpscafé van Marinus van den Heuvel.
Honderd jaar geleden, in 1922, opperde een zanglustige jongeman het idee om een mannenkoor op te richten.
Het voorstel kreeg in het café direct bijval van 17 andere jonge mannen.
Ze staken de koppen bij elkaar en zo ontstond hét mannenkoor met de inspirerende naam: ‘Onderling Genoegen’.

Op 22 september 2022 bestaat dit Mannenkoor alweer honderd jaar!
Ter gelegenheid van dit honderdjarig bestaan houdt het mannenkoor op zaterdag 24 september 2022 een waar jubileumconcert. Naast het Mannenkoor Onderling Genoegen maken landelijk bekende musici die avond hun opwachting in Nieuwendijk. Dit alles onder de perfecte leiding van dirigent Johan den Hoedt.
Het belooft een prachtige avond te worden waarvoor we u van harte uitnodigen; noteer dus 24 september direct in uw agenda en wees erbij!

Wilt u meezingen met ons koor? U bent op donderdagavond vanaf 19.30 uur van harte welkom bij onze repetities in Tavenu. Het zijn niet meer de jongemannen van destijds…maar een zanglustig Mannenkoor is het nog steeds!

Concert 95-jarig bestaan Geref. Kerk Nieuwendijk

Mannenkoor Onderling Genoegen viert jubileum

Nieuwendijk. Mannenkoor Onderling Genoegen werd door enkele enthousiaste mannen opgericht op 22 september 1922. Dat is dus precies 95 jaar geleden. Niet veel minder dan een eeuw!! In die jaren is het koor een begrip in Nieuwendijk en omstreken geworden. Door concertreizen is Onderling Genoegen de laatste decennia ook in vrijwel heel Nederland en zelfs  daarbuiten (België, Duitsland en Tsjechië) niet onbekend gebleven. Voorzitter Hans Crielaard spreekt van een dankbaar gevoel dat het zover mocht komen. Hij zegt verder: “Uren, maanden, jaren. Ze vliegen als een schaduw heen. Met blijdschap, met droefenis. Het is ook Onderling Genoegen niet onthouden gebleven.”.

De repetities van de laatste periode moeten uitmonden in een mooi jubileumconcert op 23 september in de Gereformeerde kerk, waarin ook andere Nieuwendijkse verenigingen hun aandeel mogen hebben. Zo is er de deelname van het gospelkoor Shalôm, Muziekgroep Lijn (een muziekgroep onder leiding van Lijn van der Wiel) waardoor het voor Nieuwendijkers eigenlijk een must is dit concert bij te wonen.

Maar, er is meer! Ook landelijk bekende musici maken op 23 september hun opwachting in Nieuwendijk. Zo is er de fluitiste Jeanette Jelier, organist Celis Dekker en pianist Henk Teuling. Meer dan eens waren zij te zien bij het programma Nederland Zingt. Celis en Henk hebben jarenlang het Jennifers Kinderkoor begeleid op al hun reizen en concerten. Ook de dirigent van Onderling Genoegen, Johan den Hoedt, heeft zijn sporen onder Nederlandse musici meer dan verdiend.

Een heerlijk concert om naar te luisteren en om mee te doen. Het jubileumconcert is het hoogtepunt in meerdere jubileumvieringen van Onderling Genoegen, bedoeld voor jong en oud, voor ieder die de (mannen)zang een warm hart toedraagt.

Met dit concert wordt deze etappe, zoals de voorzitter dat noemde, afgesloten. Maar er zullen er nog vele volgen. Wilt u meezingen? U bent op donderdagavond vanaf 20.00 uur van harte welkom in Tavenu.

Het jubileumconcert Onderling Genoegen 95 jaar is op 23 sept. in de Gereformeerde kerk in Nieuwendijk en begint om 20.00 uur. De kerk gaat een half uurtje voor aanvang open

De entree bedraagt slechts €7,50. (Voor donateurs geldt op vertoon van hun donateurkaart een gereduceerde prijs: € 5,-).

Oratorium ‘Schepping’ in Almkerk

Op 5 maart 2016 werd door Mannenkoor Onderling Genoegen in de Gereformeerde Kerk Nieuwendijk, het oratorium Schepping uitgevoerd.
Op veler verzoek wordt dit oratorium nog een keer uitgevoerd . Deze keer in de Gereformeerde Kerk van Almkerk.
De muziek is van de bekende hedendaagse componist Johan Bredewout.
De prachtige inspirerende teksten zijn van Hans de Ruiter, die ook de teksten schreef van het kerstoratorium “Een Nieuw Begin” schreef. Het oratorium “Schepping” volgt het scheppingsverhaal uit Genesis en eindigt met de Sabbat, de 7e dag. Een rustdag die vooruitwijst naar de eeuwige sabbat die God voor zijn schepping heeft bereid. Daarna volgt de schitterende finale.
Koor, samen met de muzikale begeleiding van orgel, piano, viool, fluit en een koper ensemble van Altena Brass met slagwerk, vormen ook deze keer weer de garantie voor een schitterende uitvoering. Passende, via de beamer geprojecteerde beelden, completeren het geheel.
Vooraf zullen Onderling Genoegen en Projectorkest Altena Brass enkele stukken ten gehore brengen.
Was u bij de uitvoering van maart j.l verhinderd of, wat diverse bezoekers hebben aangegeven, u wilt de uitvoering nog een keer horen en zien, dan is dit u kans: Zaterdag 24 september 2016 in de Gereformeerde Kerk in Almkerk. Aanvang 20.00. U zult er geen spijt van hebben.
Op vertoon van uw donateurskaart krijgt u een extra korting van € 2,50 op de entreeprijs en betaalt u i,p.v. € 7,50 maar € 5,00 .         (voor max. 2 kaarten)
Voorverkoopadressen: RegioBank Nieuwendijk, telef. 0183 405405
J. van Drunen, Almkerk. Telefoon: 0183 402737

 

Oratorium “Schepping” in Nieuwendijk

Op 5 maart a.s. organiseert mannenkoor Onderling Genoegen in de Gereformeerde kerk te Nieuwendijk een voorjaarsconcert.
Tijdens dit concert zal het oratorium “Schepping” van componist Johan Bredewout ten gehore worden gebracht. Dit oratorium duurt ca. 45 min. is geschreven voor koor en begeleiding. Johan Bredewout, een bekende componist in de koorwereld, heeft een zeer eigen stijl ontwikkeld die voor velen herkenbaar is. De prachtige inspirerende teksten voor dit werk zijn geschreven door Hans de Ruiter, die de componist voorzag van mooie, aansprekende muziek. Zo werden de teksten zeer beeldend getoonzet. De muziek is oorspronkelijk maar wel met herkenbare elementen.

Mannenkoor Onderling Genoegen heeft zich voor dit concert verzekerd van een uitstekende muzikale begeleiding. Die wordt gevormd door het Projectorkest Altena Brass. Altena Brass is een brassband afkomstig uit het Land van Heusden en Altena. Het orkest komt uit in de kampioensdivisie en bestaat uit zeer ervaren amateurs, conservatorium studenten en (semi) professionele musici.
De begeleiding wordt gecompleteerd door Celis Dekker, die als vanouds het orgel bespeelt, terwijl Henk Teuling de piano tot leven brengt. De viool wordt bespeeld door Marjolein Bok. Zij bezette deze plaats ook bij de laatste CD opname van Onderling Genoegen, de CD “Vrede”.
Samen bezetten zij de instrumenten die Johan voor dit oratorium heeft geschreven: orgel, piano, viool, fluit, trompet, trombone, hoorn, tuba, hobo en slagwerk.

Het belooft een prachtige avond te worden die u het best maar meteen in uw agenda noteert:
Zaterdag 5 maart, Gereformeerde kerk Nieuwendijk, 20.00 uur, voorjaarsconcert mannenkoor Onderling Genoegen.

Grote Zangavond in de gereformeerde kerk te Almkerk

Almkerk. Op zaterdag 14 februari 2015 organiseert de stichting Inspire2liveMusic een grote zangvond in de gereformeerde kerk, Voorstraat 16 te Almkerk.
De opbrengst van deze avond is bestemd voor de Stichting Pink Ribbon, specifiek gericht op onderzoek naar (uitgezaaide) borstkanker.
Aan deze avond werken 3 mannenkoren mee, n.l. Mannenkoor Onderling Genoegen uit Nieuwendijk, hetChr. Mannenkoor Rotterdam-Zuid en het Brandweermannenkoor Dordrecht. Alle mannenkoren staan o.l.v. dirigent Johan den Hoedt. Hoewel elk van de koren hun eigen kenmerkende repertoire hebben is een gezamenlijk optreden geen uitzondering. Dat zal ook in dit concert weer bevestigd worden.
Verder werkt mee het gemengde koor Inspire2liveChoir o.l.v. dirigent Peter Overduin. Dit koor geeft concerten door heel Nederland en alle opbrengsten zijn voor de kankerbestrijding. Het koor telt 170 leden en brengt een zeer gevarieerd programma ten gehore.
Tevens werkt er een keur van landelijk bekende musici mee aan het concert: Annelies Schep, sopraan;Jeanette Jelier, dwarsfluit; André de Jager, orgel en JAN VAYNE, vleugel.
Zij zullen niet alleen de koren begeleiden maar ook een afzonderlijke solo ten gehore brengen. Daarnaast zal er samenzang zijn van bekende liederen.

Samen met deze musici en de koren wordt een zeer afwisselend programma geboden, dat de toegangsprijs van € 12,50 p.p. (t/m 12 jaar € 5,-p.p.) zeker waard is.

Voor meer gegevens zie site www.inspire2livemusic.nl/

Kaartverkoop bij de koorleden (o.a. Ad van Andel, tel. 0183-401003) en ‘s avonds aan de kerk.
Het concert begint om 19.30 uur. De kerk gaat een half uurtje eerder open, om 19.00 uur dus.
De organisatie heet u en jullie allen hartelijk welkom.

20150214 poster